Уеб дизайн – значение и въздействие на цветовете и техните нюанси върху настроенията ни

Основни и неотрални, топли и студени цветове. Кой да използваме за дизайна на нашият сайт?

| 26/01/2012

Какъв е емоционалният заряд на определен цвят или нюанс? Каква символика има?

Цветовете въздействат /за пръв път Гьоте разработва тази теориия/, както на физическо така и на психическо ниво / Тъмните успокояват – светлите възбуждат/. Всеки цвят носи някакъв емоионален заряд, който можем да ползваме, за да постигнем някакъв ефект в дизайна на нашият сайт. Хората са най-лесно запомнят графични символи затова е нужно да отделим специално внимание на цветовете в дизайна. Всеки вид бизнес има своя специфичен цвят или цветове. Те имат важна роля за завоюването на потенциалните клиенти. Цветовете оказват влияние върху посетителя при вземането на решение и оказва влияние при избора му. Цветът говори за предлаганите продукти или услуги, за бизнесът ни, дори за обслужването.

Нека дадем един простичък пример. Всички сме забелязаличе повечето етикети на безлкохолните напитки са с цвета на самата напитка /портокал, банан, киви, но какъв ли щеше да е ефекта ако кока кола бяха направили етикета си кафяво-черен 🙂

Съвсем целенасочено, трябва да се използват и различни цветови комбинации, освен за логото, така и за различните елементи от дизайна на веб сайта, така че посетителите на вашата фирмена web страница да разпознаят качеството на продуктите, услугитекойто предлагате, свързвайки ги с вашата дейност. Фирмената идентичност се подсилва благодарение на използването на подходящите цветове в комбинация с подходящите шрифтове и съобразяваики се със структурата на сайта. Възползвайте се от огромната сила на въздействие на цветовете. Те ще накарат вашата страница да крещи в яркочервено и оранжево, или да шепне в светлосиньо или зелено.

Червен:
Символизира любов, страст, възбуда, агресия, топлина, могъществото, сила или война, енергията и живота, налага склонност към импулсивност и необмислени действия, стимулира активността и вдъхновява, привлича вниманието.
Ако правите сайт чиято тематика може да се свърже с огъня, топлината или любовта би бил много подходящ. Този цвят се свързва с някой плодове и заленчуци което го прави подходящ за умерено използване в сайтове за ресторанти, заведения или земеделие, но в сайтове за авто не се препоръчва защото шофьорите го свързват със забрана /Всички забранителни знаци са червени/. Внушава чувството на интимност и страст.
Има и демографски особеностти, на който също трябва да се обърне внимание. Например за руската аудитория червеният цвят се свързва с държавността и герба на Москва, както и с комунизмът. За китайците е е празничен, а в Африка червеното означава безкрайно те обичам, в християнството се свързва с любов към Бога, великолепието, но също е символ на яростта, жестокостта и пролятата кръв.

Син:
Символизира истината, постоянството, свободата, обединението, упоритост, настойчивост, преданост, сериозност, строгост, това е цвета на електричеството.
В Русия той е символ на Богородица, в Индия е цветът на Кришна и символизира безсмъртието.
Синият цвят е символ както на истината, така и на загуба на реалността, мечта, фанатизъм. Той е цветът на одеждите на мъдреци, маговете и вълшебници. Помага за концентрациятаи действа успокояващо, харесван от хора търсещи хрмония, но избягван от подложените на стрес и напрежение. Не го ползвайте за фон. Твърде много синьо оставя впечатление за студена, депресира и навява тъга. Синьото никога не се асоциира с храна, потиска апетита.
Тъмно синьото се свързва със силния пол. От психологическа гледна точка се свързва с чувствителност, нежност, удовлетвореност и обич.
светло и бледо синия цвят провокират доверие и успокояват.
синьо-зеленият се свързва с егоизъм, самоизтъкване, самохвалство, самопочитание.

Зелен:
Свързва се с Природата, лечението, успокояващ и стабилен цвят асоциира се с природата, свежестта, растежа. Този цвят най-малко уморява очите.
За Ирландците – той е цветът на техните митични Леприкони. Той е резултат от сливането на синия и жълтия цвят, който взаимно се допълват. Символизира просперитетът и новото начало. Провокира работоспособност, отзивчивост, разсейва негативните емоции, успокоява, помага за концентрацията. Наситено зеленото се свързва с храната (много храни са зелени).

Жълт:
Жълтият цвят е символ на равновесие, интелектуалност, съобразителност, внимание, топлина, интуицията, вечността, надежда, щастие и власт, грабва вниманието. свързва се с със Слънцето, топлината, живота, пролетта и цветята. Провокира оптимизъм, жизненост, общителност и подобрява концентрацията.Под въздействието му се вземат бързи решения и провокира по-смели действия. Харесват го хора съзнателно стремящи се към хармония, тясещи изява и свобода в отношенията. Жълтото не говори за ниски цени, както и Кафяво-червеният.
Ярко жълтото провокира ободряване, спонтанност, непостоянство, очакване.
Тъмните нюанси се свързват с егоизъм, различни болести, страх, предателство.
Не прекалявайте с употребата на жълтия цвят, той е силно стимулиращ и бързо уморява.

Кафяв:
Символ на земята, вечност, стабилност, естественност, трайност, но се асоциира и с различни болести, отвращение, грубост. Не привлича особено вниманието. Свързва се с отдих и покой. Не допада на хората, търсещи внимание и предпочитащи да са независими.

Сив:
Главно се свързва със скръб, самота, тъга, болести, монотнност. Обединява двете противополяжностти /черно и бяло/, затова се свързва със стабилност, хармония и успокоява. Ползва се за по консервативни птребители най-често от сайтове от тежката промишленост. Провокира емоционална сдържаност и реализъм, дава увереност и сила.

Черен:
Има двоиствено значение. За нас е ужас, болест, скръб, смърт, но е основен за луксозни стоки с високото качество, тъй като излъчва загадъчност, но и сериозност, стабилност, мощ, успех. Провокира любопитството, плашещ и провокиращо привлекателен. За хората тои съдържа надежда. Оставя усещане за тишина и спокойствие.

Бял:
Белият цвят се асоциира с мир, чистота, искреност, изтънченост, съвършенство. Смвол на истината, божественото, любовта, свободата, живота и здравето. Използва за внушаване на невинност, спокойствие, комфорт, грижа, нежност, вяра, но да не забравяме, че в източните култури е символ на скръб и траур.

Розовият цвят
Провокира усещане за романтика, доброта, лобюв, страст, извънредната чувствителност, комфорт. Подходящ за аудитория от хора с ярка индивидуалност, непреклонност, а често и с излишна екзотичност дори ексцентрични.

Оранжевият цвят
Мек и топъл цвят символизиращ блаженството, волята, умствената сила и логиката. Провокира усещане за радост, доброта, отзивчивост.

ВИОЛЕТОВ
Много характрен за артистичните среди. Символизира духовното, вярата, мистиката, великодушие, сила, благост и почит. Свързва се с вдъхновението, магията, аристокрацията и величието, много добре приеман от децата, но въпреки това е един от рядко ползваните цветове и труден за възприемане от човешкото око.

Тези насоки са база, от която да започнете подбирането цветовете за за вашият сайт. Важно за вашия дизайн е да се съобразите не само със Бранша, но и със цялата структура на сайта, за да постигнете желаното въздействие върху посетителите.